KULTURA I TRADYCJE
POLSKA, ROSJA/UKRAINA/BIAŁORUŚ
POLSKA, ROSJA/UKRAINA/BIAŁORUŚ
Dzisiaj
przypada Tłusty Czwartek i w całej chrześcijańskiej
Europie rytu zachodniego pojawiają się na stołach kreple, Pfannkuchen, Boles de Berlin, Berliininmunkki, donuts’y, poncziki,
czyli mówiąc po polsku – pączki. Wypierane
czasem przez faworki vel chruściki. Cukiernie i markety pełne są słodkości, w
pracy nie może zabraknąć talerzyka z kaloryczną polukrowaną bombą.
Słowem
- festiwal obżarstwa na słodko.
Tłusty
Czwartek, zaadoptowany z pogańskich i antycznych tradycji świętowania zakończenia
zimy i nadejścia wiosny - od średniowiecza (XVI w.) jest związany z nadchodzącymi
chrześcijańskimi świętami Wielkiej Nocy (Paschy).
Pieter Bruegel - 'Walka karnawału z postem", XVI w. |
Kiedyś,
Wielki Post traktowano bardzo
poważnie i starano się przed nim dobrze i tłusto najeść się do syta. Zresztą nadchodził przednówek, w którym kończyły
się zgromadzone zapasy żywności na zimę, spiżarnie i spichlerze pustoszały.
Ograniczenie jedzenia zapewniało produkty żywnościowe do pierwszych zbiorów i
ograniczało groźbę głodu.
Od XVI w. w naszym kraju, wzorem zachodnich sąsiadów, tradycję jedzenia tłustego mięsa wyparły pączki. Początkowo były one robione z ciasta chlebowego i nadziewane słoniną. W krajach zachodnich – było to ciasto drożdżowe nadziewane migdałami i orzechami, potem dżemem i owocami. Od XVIII w. w naszym kraju zaczęto je piec okrągłe i robić z ciasta z dodatkiem drożdży
Tradycja nakazuje zjeść dzisiaj przynajmniej jeden pączek, ale z reguły Polacy jedzą przeciętnie dwa lub trzy.
Od XVI w. w naszym kraju, wzorem zachodnich sąsiadów, tradycję jedzenia tłustego mięsa wyparły pączki. Początkowo były one robione z ciasta chlebowego i nadziewane słoniną. W krajach zachodnich – było to ciasto drożdżowe nadziewane migdałami i orzechami, potem dżemem i owocami. Od XVIII w. w naszym kraju zaczęto je piec okrągłe i robić z ciasta z dodatkiem drożdży
Tradycja nakazuje zjeść dzisiaj przynajmniej jeden pączek, ale z reguły Polacy jedzą przeciętnie dwa lub trzy.
Świat
wschodnich chrześcijan, w tydzień po Tłustym Czwartku, podobnie jak zachodni
chrześcijanie, obchodzi „tydzień ostatkowy” - Maslenicę. W tym roku przypadającą na okres od 4 do 10 marca.
Niegdyś była ona, tak samo jak na zachodzie Europy „Tłusty Czwartek” - kojarzona z pożegnaniem zimy i powitaniem wiosny, jako dzień pojednania z bliźnimi i wybaczaniem krzywd. Współcześnie, Maslenica świętowana jest m.in. w Rosji, na Białorusi i na Ukrainie. Kościół prawosławny przyjął ją, jako święto religijne, przypadające na siedem tygodni przed Wielkanocą. Trwa tydzień, i jest to czas uczt i szalonych zabaw, w tym także tańców przy ogniu, jak tradycja nakazuje.
Niegdyś była ona, tak samo jak na zachodzie Europy „Tłusty Czwartek” - kojarzona z pożegnaniem zimy i powitaniem wiosny, jako dzień pojednania z bliźnimi i wybaczaniem krzywd. Współcześnie, Maslenica świętowana jest m.in. w Rosji, na Białorusi i na Ukrainie. Kościół prawosławny przyjął ją, jako święto religijne, przypadające na siedem tygodni przed Wielkanocą. Trwa tydzień, i jest to czas uczt i szalonych zabaw, w tym także tańców przy ogniu, jak tradycja nakazuje.
Paweł. N. Gruzinskij - "Maslenica" |
Bliny w rosyjskiej kulturze mają swoje symboliczne znaczenie. Podaje się je matkom po porodzie i na stypach. W Rosji istniał również zwyczaj wystawiania na parapety blinów dla pielgrzymów i biednych ludzi.
Bliny to drożdżowe naleśniki z ciasta z mąki gryczano-pszennej lub gryczano-żytniej. Istnieje wiele domowych receptur przyrządzania ciasta na bliny, z różnych rodzajów mąki, z dodatkiem kasz lub kefiru.
Podawane są na wiele sposobów, od prostych – bez dodatków lub z gotowaną rybą, po eleganckie – ze śmietaną lub roztopionym masłem, kawałkami łososia, wędzonego jesiotra, solonym i marynowanym śledziem, rybnymi sałatkami, marynowanymi grzybami, kawiorem, tartym serem, krojonym jajkiem, rybnymi pastami i sosami.
Bliny można też
podawać na słodko, z konfiturami. Warunkiem podstawowym jest, aby w momencie
podania były ciepłe i wilgotne, gdyż szybko tężeją i stają się kruche.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz